güncel yazılar...
Loading...

GTIP Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Dış ticarette yasaklamaların ve sınırlamaların olabildiğince kaldırıldığı günümüz ekonomik sisteminde hemen hemen her ürün ithalat veya ihracat işlemine tabii olabilmektedir.

Dolayısı ile on binlerle ifade edilen bu kadar farklı ürünün takip edilebilmesi, gümrüklerden geçerken eşyaların tabii olacakları gümrük kurallarının hiçbir anlaşmazlığa yer verilmeksizin saptanabilmesi için bir kodlama sisteminin kullanılması gerekmiştir.

Türkiye'de kullanılmakta olan 12 rakamlı GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) uygulaması kaynağını Dünya Gümrük Örgütü'nün standart hale getirmiş olduğu Armonize Sistem'den almaktadır.


Armonize Sistem (Harmonized Commodity Description and Coding System (HS Code)

Dünya Gümrük Örgütü'ne bağlı 170'den fazla ülkede kullanılmakta olan ürün kodlama sistemine Harmonized Commodity Description and Coding System (HS Code)(Armonize Sistem) denilmektedir.

Armonize Sistemin Kullanım Amaçları

  • Gümrük Vergileri tespitinde
  • Uluslararası ticaret istatistiklerinin tutulmasında
  • Menşe kurallarının saptanmasında
  • Yerel vergilerin tespit edilip toplanmasında
  • Ticaret müzakerelerinde( Dünya Ticaret Örgütü toplantılarında)
  • Nakliye vergileri ve istatistikleri için
  • Dış ticareti kontrollere bağlı ürünlerin izlenmesinde( atıklar, ozon tabakasına zarar veren kimyasallar vb..)
Armonize sistemin ilk 6 rakamı tüm Dünya'da standart olarak kullanılmakta ve üye ülkelerin bu ilk 6 rakamda herhangi bir değişiklik yapmalarına izin verilmemektedir.

Türkiye'nin kullanmış olduğu 12 haneli GTİP numarası ise ilk 6 rakamını Armonize Sistem'den alırken diğer eklenen rakamların açılımı ise aşağıdaki gibidir.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)’dur. Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (Harmonized System-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature-CN) kodunu, 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodlarını, 11-12 inci rakamlar ise istatistik kodlarını göstermek için kullanılmaktadır.

Örnek:



GTİP SORGULAMA :

Eğer sizde bir ithalat veya ihracat işlemi yapacaksanız buradan GTİP sorgulaması yapabilirsiniz.

    Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

    Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

    İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

    Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

    Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.