güncel yazılar...
Loading...

TÜRKİYE'NİN GÜNEY KORE'YE İHRACATI

Herkese Selamlar,

Bugünkü yazımızda Türkiye'nin Güney Kore'ye yapmış olduğu ihracatı inceleme istiyorum.

2008 Küresel Finansal Kriz sonrasında Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatı sürekli düşmeye başlamıştır. Eğer Türkiye'nin Avrupa'ya yapmış olduğu dış satımı daha detaylı olarak okumak istiyorsanız "Avrupa'ya  ihracatımız düşüyor  mu?" başlıklı yazımızdan son verileri inceleyebilirsiniz. Madem ki Avrupa Birliği ülkeleri eski cazibesini kaybetti bizlerin ihracatçı olarak yapması gereken kendimize alternatif pazarlar aramaktan geçmektedir. Güney Kore Türkiye için önemli bir alternatif dış satım ülkesi olma özelliğine sahiptir.

Akreditif Bilgi Merkezi gururla sunar. | Hemen şimdi %50 indirim ile Incoterms 2010 teslim şekillerini öğenmeye başla. CDCS sertifikalı uluslararası akreditif uzmanı Özgür Eker tarafından hazırlanan online eğitime %50 indirimli olarak ulaşma fırsatını kaçırmayın.  Sertifikalı

Güney Kore'nin Ekonomik Durumuna Genel Bakış

  1. Güney Kore 2012 yılında 552 milyar dolar ihracat yapmıştır. Güney Kore söz konusu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan 6. ülke konumunda bulunmaktadır. Güney Kore'de kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla 32,431 dolardır. Bu rakam Güney Kore'yi dünya genelinde kişi başına düşen geliri en yüksek 25. ülke yapmaktadır. Güney Kore alım gücü yüksek bir tüketici kitlesini barındıran bir ülkedir. 
  2. Güney Kore 2012 yılında 514 milyar dolar ithalat yapmıştır. Güney Kore ulaşmış olduğu bu ithalat rakamıyla dünya genelinde ABD, Çin, Almanya,Japonya, Fransa, İngiltere, ve İtalya'nın ardından en fazla ithalat yapan 8. ülke konumuna yerleşmiş bulunmaktadır.  
  3. Güney Kore'nin ihracatı ithalatından fazla olup dış ticaret fazlası veren ülkelerden birisidir. 
  4. Güney Kore'nin başlıca ihraç etmiş olduğu ürünler : Yarı-iletkenler, cep telefonları, motorlu araçlar, bilgisayarlar, gemiler, petrokimya ürünleridir.
  5. Güney Kore'nin başlıca ihracat yapmış olduğu ülkeler ise : Çin (yüzde 23.2), ABD (yüzde 10.1), Japonya (yüzde 5.8), Hong Kong (yüzde 5.3)'dir.
  6. Güney Kore'nin başlıca ithalat yaptığı ürünler : Makine ve ekipman, elektronik ekipmanlar, petrol, nakliye ekipmanları, organik kimyasallardır.
  7. Güney Kore'nin başlıca ithalat yapmış olduğu ülkeler ise : Çin(yüzde 16.8), Japonya (yüzde 15.3), ABD (yüzde 9), Suudi Arabistan (yüzde 6.1), Avustralya (yüzde 4.6)'dır.

Türkiye'nin Güney Kore'ye Yapmış Olduğu İhracata Bakış

Aşağıdaki şekilde Türkiye'nin Güney Kore'ye yapış olduğu ihracat rakamları yer almaktadır. Aşağıdaki grafik incelendiğinde 2005 yılından itibaren Türkiye'nin Güney Kore'ye olan dış satımının istikrarlı bir şekilde artmakta olduğu görülmektedir. 2005 yılında ancak 99 milyon USD'lik bir dış satım gerçekleştirdiğimiz Güney Kore'ye 2012 yılında 527 milyon USD'lik bir dış satım gerçekleştirmeyi başarmış durumdayız. Bu ise 7 yıllık süreç içerisinde 5 katlık bir artış anlamına geliyor.

Şekil 1 : Türkiye'nin yıllara göre Güney Kore'ye yapmış olduğu ihracat. Rakamlar milyon USD.

Güney Kore 2012 yılında toplam 514 milyar dolarlık bir ithalat yapmıştır. Türkiye'nin Güney Kore'ye 2012 yılında yapmış olduğu 527 milyon dolarlık ihracat 2012 yılındaki toplam Güney Kore ithalatının binde 1'lik kısmını kapsamaktadır. Bu rakamın kısa vadede yıllık 1 milyar dolara çıkarılması yani binde 2'lik hedefin tutturulması mümkün olabileceği varsayımından yola çıkarak hala Güney Kore ile ticaret yapmak için oldukça fırsat olduğu söylenebilir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.